Instalari sisteme alarma antiefractie

NEOSIS Security asigura, prin firmele instalatoare partenere, instalari si service sisteme de securitate in Bucuresti, Constanta si in zonele limitrofe (pentru produsele comercializate)

 • sisteme de alarmare la efractie (cablate, wireless sau hibride) - PARADOX si DSC
 • sisteme de supraveghere video (bazate pe DVR-uri standalone, NVR-uri, camere IP) - DAHUA si HIKVISION
 • sisteme de videointerfonie color (pentru una sau mai multe familii) - COMMAX, DAHUA, VTECH

- Telefon: 0754.636.747 Lu-Vi 10-12 si 13-17
- E-mail:vanzari@neosec.ro

Cadrul legislativ in activitatea de instalare a sistemelor de securitate

Activitatea de instalare si intretinere de sisteme de securitate (in lege se foloseste terminologia "sisteme de alarma impotriva efractiei" sau "sisteme de alarmare impotriva efractiei"), este reglementata de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si de HG 1010/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2004. Mai nou, se refera la acelasi lucru si Dispozitia IGPR 422/2006 Norme metodologice privind reglementarea activitatii desfasurate de structurile de politie in domeniul pazei obiectivelor, bunurilor si protectiei persoanelor.

Pe scurt, activitatea de instalare de sisteme de securitate este permisa numai firmelor avizate de IGPR in cazul instalarilor de sisteme de securitate la obiectivele ce necesita proiect avizat de IGPR:

 • unitati financiar-bancare
 • institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
 • cazinouri
 • case de schimb valutar si amanet
 • magazine de bijuterii
 • magazine de produse electronice si computere
 • casierii
 • magazinele comerciale cu suprafata de peste 500mp si cel putin 3 case de marcat
 • supermarket-uri
 • magazine de arme si munitii
 • camerele de armament
 • statiile de comercializare a produselor petroliere
 • detinatorilor de produse sau substante toxice: depozite, farmacii

Pentru obiectivele rezidentiale (in general pentru obiectivele ce nu necesita intocmirea unui proiect ce trebuie avizat de politie), instalarea de sisteme de alarma este permisa si persoanelor fizice sau asociatiilor familiare autorizate in baza Legii 300/2004.

In continuare va prezentam cateva extrase din legile prezentate mai sus.

Extras din Anexa Dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 422 din 25.09.2006, norme metodologice privind reglementarea activitatii desfasurate de structurile de politie in domeniul pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectiei persoanelor.

CAPITOLUL V
Avizarea proiectelor sistemelor de alarmare impotriva efractiei

Art. 35

(1) Proiectele de instalare a sistemelor de alarma impotriva efractiei se avizeaza de catre politistii specialisti electronisti de la nivelul Serviciului Politiei de Ordine Publica competent teritorial.
(2) Avizul se elibereaza, de regula, in termen de 10 de zile, dupa examinarea proiectului aplicatiei in baza referatului de aprobare a lucrarii, conform modelelor prevazute la Anexele nr. 17 si 18.

Art. 36

Sunt supuse avizarii proiectele sistemelor de alarmare impotriva efractiei destinate:

 • obiectivelor strategice,
 • unitatilor financiar-bancare,
 • institutiilor de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite,
 • cazinourilor,
 • caselor de schimb valutar si amanet,
 • magazinelor de bijuterii,
 • produse electronice,
 • computere, casieriilor,
 • magazinelor comerciale cu o suprafata de peste 500 mp si cel putin 3 case de marcat,
 • supermarket - urilor,
 • magazinelor de arme si munitii,
 • camerelor de armament,
 • statiilor de comercializare a produselor petroliere,
 • detinatorilor de produse ori substante toxice: depozite, farmacii

Art. 37

(1) Proiectele de executie ce urmeaza a fi avizate se prezinta, intr-un singur exemplar, la serviciile politiei de ordine publica, pe a caror raza teritoriala se afla obiectivul si vor cuprinde urmatoarele documente:
a) cerere de avizare a beneficiarului, care contine: adresa beneficiarului si a obiectivului ce urmeaza a fi protejat, numarul de telefon/fax, obiectul proiectului si termenul de realizare, societatea care executa lucrarea si numarul licentei emise de Inspectoratul General al Politiei Romane, personalul care a intocmit, verificat si a aprobat proiectul si seful de lucrare, cu numerele avizelor eliberate de politie;
b) planul cuprinzand amplasamentul si imprejmuirile obiectivului la care urmeaza sa se execute lucrarea de instalare a sistemului de alarma, cu denumirea strazilor si a cladirilor invecinate (schita);
c) elemente privind constructia: tipul constructiei, dimensiunile incaperilor, precum si destinatia acestora, toate fiind realizate la o scara convenabila;
d) memoriul tehnic cu sistemele proiectate, rolul si functiunile acestora;
e) prezentarea tabelara a structurii sistemului pe componente (efractie, control acces, televiziune cu circuit inchis.), din care sa rezulte denumirea, tipul si numarul elementelor componente, producatorul, avize de calitate (certificate de conformitate). In subsistemele televiziune cu circuit inchis se vor folosi numai echipamente de procesare si stocare a imaginilor destinate acestui scop si omologate care sa asigure calitatea imaginilor inregistrate necesara identificarii persoanelor.
f) descrierea zonelor protejate prin sistemul de alarmare impotriva efractiei, elementul de detectie alocat, modul de programare al zonei si partitia din care face parte (prezentare tabelara), iar notarea elementelor de detectie din structura sistemului de alarmare impotriva efractiei trebuie sa se regaseasca in desenele proiectului;
g) specificarea locului de amplasare a centralei de alarma impotriva efractiei, a tastaturilor de comanda, a echipamentelor de control acces si de televiziune cu circuit inchis;
h) calculul energetic al sistemului, din care sa rezulte autonomia acestuia in cazul scoaterii din functiune a retelei de tensiune;
i) datele tehnice de catalog ale elementelor sistemului (efractie, control acces si televiziune cu circuit inchis);
j) mod de asigurare a garantiei, service-ului si interventiei la defectiuni;
k) jurnalul de cabluri;
l) copii de pe buletinele de certificare a calitatii pentru echipamentele folosite sau certificate de conformitate ale producatorului;
m) plansele desenate ale obiectivului, cu figurarea pozitiilor de amplasare a elementelor componente ale sistemelor, separat pe subsisteme, intocmite la o scara convenabila, avand consemnate destinatiile spatiilor si cartusul cu semnaturile specialistilor participanti la realizarea proiectului.
(2) In situatia se constata faptul ca proiectul corespunde normelor tehnice, politistul specialist electronist face propunerea de avizare pe baza referatului si emite adresa de avizare a proiectului.
(3) Pentru cazurile in care documentatia nu corespunde, proiectul se restituie spre refacere, precizandu-se in clar aspectele tehnice necesare eliberarii avizului, conform modelului prezentat in Anexa nr. 19.
(4) Dupa avizarea proiectului, filele acestuia se vor certifica pentru neschimbare de catre specialistul care l-a analizat si se va restitui impreuna cu adresa de raspuns.
(5) Pentru modificarea configuratiei sistemelor de alarma functionale, se solicita actualizarea proiectului prin intocmirea fiselor modificatoare, care vor cuprinde numai filele, plansele si continutul memoriului tehnic care au supuse modificarii de catre proiectantul initial ori cel nou contractat si avizarea acestora.

Art. 38

(1) Pentru obiectivele din categoria celor pentru care proiectele sistemelor sunt supuse avizarii, dupa punerea in functiune a echipamentelor instalate, prin ofiterul electronist se avizeaza finalizarea aplicatiei.
(2) Cu aceasta ocazie, impreuna cu beneficiarul si executantul lucrarii, se verifica respectarea proiectului avizat, modul de functionare, amplasarea, orientarea si focalizarea camerelor video, calitatea imaginilor inregistrate, aspecte ce se vor mentiona in procesul-verbal incheiat in acest sens, inclusiv alte masuri de corectare ori suplimentare de echipamente. Se va solicita preluarea unor imagini in format digital din zonele interioare de intrare in obiectiv, in care sa fie cuprinsa si o persoana. Imaginile preluate vor fi puse la dispozitia specialistilor criminalisti pentru a se pronunta cu privire la calitatea acestora. Despre preluarea imaginilor se va consemna si in procesul-verbal incheiat.
(3) In situatia in care ofiterul electronist nu a putut asigura prezenta la invitatia bancii pentru realizarea receptiei sistemului, verificarile se vor efectua ulterior, numai in prezenta beneficiarului.

Sectiunea a IV-a - Licentierea societatilor in domeniul sistemelor de alarma impotriva efractiei

Art. 23

(1) Licentierea persoanelor fizice sau a asociatilor familiale autorizate in baza Legii nr. 300/2004 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice se realizeaza similar ca la societatile comerciale cu prezentarea autorizatiei eliberate de primarii in locul actului constitutiv, avand declarate activitatile de instalare si intretinere de sisteme de alarmare.
(2) Persoanele fizice licentiate au dreptul de a executa numai lucrari pentru locuinte si anexe ale acestora, care nu necesita intocmirea de proiecte pentru a fi supuse avizarii politiei.
(3) Regulamentele de organizare si functionare se vor elabora dupa modelul postat pe site-ul Directiei Politiei de Ordine Publica, cu adaptare la particularitatile existente.